Έτοιμος το 2015 ο μητροπολιτικός ποδηλατόδρομος στην Αθήνα

Μέχρι το 2015 η Αθήνα θα έχει επιτέλους τον πρώτο μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο μήκους 27χλμ. Η αρχή θα γίνει με τον άξονα Γκάζι – Φάληρο, μήκους 11 χλμ και προϋπολογισμού 2,2 εκατ. Ευρω.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Κοσμάς Ζακυνθινός στην εφημερίδα «Ημερησία», την έναρξη της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου της Αθήνας μήκους 27 χιλιομέτρων, που θα ξεκινάει από την Κηφισιά, θα διασχίζει την Αθήνα και θα καταλήγει στον Φαληρικό Όρμο, εξήγγειλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει με τον νότιο άξονα Γκάζι-Φάληρο μήκους 11 χιλιομέτρων, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και το κόστος θα φτάσει στα 2,2 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το έργο του βόρειου άξονα Γκάζι- Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων και κόστους 9 εκατ. ευρώ, αυτό βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μελέτες όσο και η διαβούλευση με τους οκτώ δήμους και, τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να έχει κατακυρωθεί και ο διαγωνισμός.

Σημειώνεται ότι στους κεντρικούς άξονες του μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου πρόκειται να ενωθούν τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων των δήμων με τη μορφή «Τ». Ταυτόχρονα, πρόκειται να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της μετεπιβίβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ποδηλατόδρομος διέρχεται πλησίον αρχαιολογικών χώρων, θα έχει ήπιες κλήσεις, ενώ βασικός στόχος είναι να συνδεθεί το κέντρο της Αθήνας και με μη προνομιούχες περιοχές. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση στην αστική μετακίνηση, με στόχο να καταστήσουμε την Αθήνα βιώσιμη για όλους τους πολίτες» όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα σε ζητήματα αστικού περιβάλλοντος». «Δίνουμε μία σκληρή μάχη για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς, όπως είπε, πληθαίνουν οι χρήστες ποδηλάτων και οι χρήστες εναλλακτικής μετακίνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των οδηγών, στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, αλλά και στην ποιότητα των δρόμων, καθώς επίσης και στη δημιουργία χώρων για δέστρες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ποδηλάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου «να παραδοθούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Ήδη έχουν απομακρυνθεί 110 περίπτερα, ενώ επίκειται να απομακρυνθούν άλλα 50, καθώς επίσης στύλοι και κολώνες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους.

Ζώνες πρασίνου

Ο ποδηλατικός άξονας διαμορφώνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον από το οποίο θα διέρχεται, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη δημιουργία μίας ευρύτερης ζώνης πρασίνου ευχάριστης και ασφαλούς ακόμη και για περπάτημα. Οι λόγοι που καθιστούν την επιλογή της διαδρομής Κηφισιά - Φάληρο ως την πιο σκόπιμη και την πιο εφικτή είναι οι εξής:

  • Είναι διαδρομή υπερτοπικού χαρακτήρα (αφορά πολλούς δήμους), ικανή να σηματοδοτήσει την πολιτική του ΥΠΕΚΑ για το ποδήλατο. Διέρχεται από οδικά τμήματα που έχουν αναπλαστεί ή αξίζουν να επωφεληθούν από μία επένδυση λειτουργικής και αισθητικής ανάπλασης όπως είναι η υποδομή του ποδηλάτου.
  • Αποτελεί διαδρομή αναγνωρίσιμη διότι διέρχεται από αρχαιολογικούς χώρους και ακολουθεί την κοίτη του Ιλισού και τις γραμμές του ΗΣΑΠ.
  • Χαρακτηρίζεται από πολύ ήπιες κλίσεις, αφού ακολουθεί χαράξεις με δεδομένη ελάχιστη κλίση όπως ενός ποταμού και μιας σιδηροδρομικής γραμμής.
  • Συνδέει το κέντρο της Αθήνας με μη προνομιακές περιοχές όπως αυτές των Πετραλώνων, της Κυψέλης, των Άνω Πατησίων, της Γκράβας, του Περισσού, της Ν. Ιωνίας και των Κ. Πατησίων.
  • Αποτελεί γραμμή κορμού, κάθετα στην οποία μπορούν να αρθρώνονται τοπικά δίκτυα των δήμων.
  • Είναι ασφαλής διότι αναπτύσσεται πλευρικά στον Ιλισό και τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ). Δεν τέμνεται από οδικούς άξονες. Συναντά κυρίως κόμβους μορφής Τ, τους οποίους παρακάμπτει χωρίς να εμπλέκεται στην οδική κυκλοφορία.
  • Εξυπηρετεί ανάγκες μετεπιβίβασης σε σταθμούς μετρό και «ηλεκτρικού».

Χρηματοδότηση

Το ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε τη διαδικασία δημοπράτησης του νότιου τμήματος του έργου (Φαληρικός όρμος - Γκάζι), η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ΠΕΠ Αττικής με το ποσό των 2.245.472 ευρώ. Η κατασκευή του εν λόγω τμήματος έχει ξεκινήσει μετά την υπογραφή της Σύμβασης στις 15-7-2014 με τον ανάδοχο του έργου. Η ΔΕΕΑΠ έχει ολοκληρώσει σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας) τη μελέτη για το βόρειο τμήμα του εν λόγω έργου, συνολικού μήκους 16.700 μέτρων και προϋπολογισμού δαπάνης 9.200.000 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαβούλευση και η μελέτη του έργου έχει ήδη εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων από τους οποίους διέρχεται το έργο (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και Αθηναίων). Ενώ, υπάρχει ήδη θετική γνωμοδότηση τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία ΔΜΕΟ/ Γ.Γ.Δ.Ε/ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. όσο και από τον ΟΑΣΑ. Η μελέτη του έργου προβλέπεται να εισαχθεί άμεσα στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ για έγκριση.

Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος φέρνει κοντά δύο πολύ σημαντικούς πόλους για κατοίκους και επισκέπτες που αναδύθηκαν στο λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια, έχοντας αδίκως παραμείνει στο περιθώριο της Αθήνας μέχρι σήμερα.
Ο πρώτος είναι το κέντρο της πρωτεύουσας το οποίο περιλαμβάνει το ιστορικό και το σύγχρονο κέντρο και είναι τόπος με μεγάλης αξίας αρχαιολογικούς χώρους. Χάρις στο πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και σε συνοδευτικά έργα ανάπλασης δημόσιων χώρων και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων καθώς και σε έργα συγκοινωνιακής υποδομής όπως το μετρό και το τραμ το κέντρο της Αθήνας, κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αναδεικνύεται σε μοναδικό προορισμό και ισχυρό πόλο έλξης.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της λεωφόρου Πανεπιστημίου σε άξονα για τη δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα, που θα απαλλάξει το κέντρο από διαμπερείς ροές, θα το συνδέσει ακόμη πιο δυναμικά με την υπόλοιπη Αθήνα.
Ο δεύτερος πόλος είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, σε συνδυασμό με την κατασκευή στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου της νέας Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και άλλων μεγάλων κέντρων πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης.

Πηγή: imerisia.gr

Τα σχόλιά σας
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ